Webergonómia

Jakob Nielsen nyomán

Jakob Nielsen a web világának nem egyszerűen egy meghatározó alakja, hanem – ahogy a New York Times találóan fogalmazottő a weblap-használhatósági guru”. Ezen a területen ma valószínűleg neki van a legnagyobb tapasztalata a világon.

A használhatósági vizsgálódásának vezéreszméje mindenekelőtt az egyszerűségre való törekvés. A web nem termékkatalógus, nem újság, nem könyv és nem televízió, még csak nem is ezek analógiájára működik. Hanem kattintás alapú interaktív tevékenység, használói élményalkotás, információvadászat és mozgás együttese.

Ez a könyv az elmúlt két évtized jó és rossz webalkalmazási tanulságait összegzi a kiadónál korábban megjelent Web-design című kötete alapján, megújítva a szerző további használhatósági jelentéseinek segítségével (www.useit.com/alertbox).

A webergonómia nem a fejlesztők belső ügye, hanem mindnyájunké, hiszen - frivolan fogalmazva - ma már az olvasó is felhasználó. A kötetet a hazai ergonómia bemutatásával Izsó Lajos nyitja meg, és az editition 2.0 hagyományainak megfelelően két fiatal „webergomán″, Bőviz László és Rung András kommentjei kísérik.


Leiszter Attila (szerk.): Webergonómia című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek