Szabó Csaba Attila - Huszák Árpád - Petkovics Ármin

Multimédia-hálózatok

Technológiák, alkalmazások és szolgáltatások

A multimédia-kommunikáció hosszú múltra tekint vissza, napjainkban pedig mind a szolgáltatások, mind a technikai eszközök terén rendkívül gyorsan fejlődik. Mivel e kommunikációs forma összefüggő témái egyetlen szakkönyvben sem találhatók meg, a szerzők fő célkitűzése volt, hogy az egymáshoz kapcsolódó, egymást feltételező szakterületeket egységes tárgyalásban és a szükséges mélységben mutassák be.
Az első rész a technológiai alapokat ismerteti, különös tekintettel a multimédia speciális továbbítási módszereire, protokolljaira és a tömörítő forráskódolás eljárásaira. Ezt követi a multimédia-szolgáltatásokat tárgyaló rész, amely a digitális műsorterjesztő rendszerekkel, az IPTV rendszertechnikájával és szolgáltatásaival, valamint a nyilvános interneten történő tartalomszolgáltatással foglalkozik. Ezután a multimédia-alkalmazások kulcsterületei következnek: a távgyógyászat és távegészségügy, az audiovizuális kollaboráció, az intelligens környezet alkalmazásai és a járműkommunikáció. Végül az utolsó egység a kép- és videótartalom előállítását részletezi.
A szerzők a hálózatok alapismeretein túl nem feltételeznek speciális előképzettséget, így a kötet nemcsak az infokommunikációs szakterületen tanuló egyetemisták számára lehet jó segédeszköz, de a gyakorló mérnökök is haszonnal forgathatják.


Szabó Csaba Attila - Huszák Árpád - Petkovics Ármin: Multimédia-hálózatok című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek