Reiman István - Dobos Sándor

Nemzetközi Matematikai Diákolimpiák

1959-2003

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpiák feladatainak kritikai feldolgozása harmadízben jelenik meg a kiadónál Reiman István és Dobos Sándor szerkesztésében. A feladatok feldolgozása úgy történik, hogy a lehetséges megoldások mellett az egyes feladatok matematikai hátterére is fény derüljön. Az újabb kiadás természetesen tartalmazza az előző kiadás megjelenése óta lezajlott versenyek feladatait is.

A bevezetőben az olimpiák történetéről és a matematikaoktatásban játszott szerepükről olvashatunk. A befejező rész az eredménylistákat, valamint a magyar versenyzők sikereit és életútját mutatja be. A függelékben megtalálhatók mindazok a kevésbé ismert tételek, amelyekre a megoldások támaszkodnak, továbbá a felhasznált irodalom is.

Reiman István 1961-től vezette a magyar diákok felkészülését a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiákra, és ezért 2000-ben Erdős-díjat kapott a Nemzetközi Matematika Versenyek Szövetségétől.

Az utóbbi években Dobos Sándor készíti föl a magyar versenyzőket a Fazekas Mihály Gimnáziumban.


Reiman István - Dobos Sándor: Nemzetközi Matematikai Diákolimpiák című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek