Michelberger Pál - Kissné Hunyadi Ildikó - Susánszki Zoltán - Dóra Sándor

Karosszériatervezés

A könyv a kocsiszekrényt, karosszériát tervező mérnököknek és az erre a feladatra készülő egyetemi hallgatóknak íródott. A tárgyalásra kerülő anyag elsősorban közúti haszonjárművekkel foglalkozik, de szükség esetén személygépkocsikra vagy vasúti járművekre (elvétve repülőgépekre) is hivatkozik, hiszen a karosszériaépítésben az összes járműfajtánál igen sok a közös vonás, és kölcsönhatásuk minden iparágban kimutatható. A felépítés a karosszériát tervező mérnök feladatmegoldásának módszerét követi. Megkülönbözteti az előzetes és végleges tervezést, kitér a karosszériatervező mérnöki feladathoz kapcsolódó más mérnöki és nem mérnöki területekre is. Feltételezi, hogy a kapcsolódó területek tervezője (döntéshozója)más, nem ezen a területen jártas szakember. A könyv gerincét a 3. és 4. fejezetben összefoglalt teher- és szerkezetmodellezés, valamint az ezekhez kapcsolódó statikus és dinamikus szerkezetanalízis alkotja.

A további fejezetek a karosszériatervezésben érintett „külső” szakemberekkel való eredményes párbeszédhez szükséges ismereteket tartalmazzák. A könyv megírását nagymértékben segítette az az intenzív tudományos munka , amely  a BME Közlekedés-mérnöki karának Mechanika Tanszékén (korábban Mechanika - Gépelemek Tanszék, utóbb Járműváz és Könnyűszerkezetek Tanszék)  évtizedeken át tartott és tart ma is.


Galambosi Frigyes (szerk.): Karosszériatervezés című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek