Darida Veronika

Velencei sétanaplók és más írások

A kötet írásai Velence jegyében születtek. Keretét egy rendhagyó sétanapló adja, három Velencei Biennálé alatti bolyongás (2019, 2021, 2022) és egy rövid visszatérés (2023) történeteként, így összesen ötvenöt sétát és néhány megállást követhet nyomon az olvasó.

A szövegek egyszerre kiállításkritikák és helyszínleírások, együtt mutatják be a váratlan képzőművészeti alkotások és a szokatlan terek atmoszféráját. A biennálék legérdekesebb eseményeivel ugyanis nem az Arsenale vagy a Giardini ismert területén, hanem a város rejtett helyein (palazzókban, templomokban, tereken) találkozhatunk. Ezek felfedezésére invitál a könyv, kiegészítve a környező szigetekre tett látogatásokkal. Az öt évet átfogó jegyzetekben egy év kényszerszünetet jelent a pandémia, ám emiatt még tanulságosabb egyben látni a járványt megelőző és követő évek tárlatait, figyelemmel kísérni az örökösen pusztulással fenyegetett, ám romjain mindig túlélő város újabb feltámadását. A sétanaplókat a Biennálékhoz kapcsolódó művészekről (Kiefer, Boltanski, Kentridge, Ballen, Parmiggiani, Penone) írt esszék egészítik ki. A szubjektív Velence-impressziókat pedig tovább árnyalja, hogy a könyvet a szerző fotográfiái illusztrálják.


Darida Veronika: Velencei sétanaplók és más írások című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek