Bánné Varga Gabriella

Az adattárház-készítés technológiája

az architektúrától a dimenzionális modellezésen át az üzletiintelligencia-alkalmazásokig Oracle eszközök ismertetésével

Olyan könyvet foghat kézbe az olvasó, amely hiánypótló a magyar nyelvű informatikai könyvek piacán. Maga a téma – az adattárház-készítés technológiája –annyira széleskörű, hogy könyvtárnyi szakirodalma van, még ha csak az egyes részterületeket figyeljük is, de sajnos nagyrészt angolul. Ez a könyv nagyon jó átfogó képet ad a témáról, miközben a fontosabb részterületeket (architektúra, dimenziós adatmodellezés, ETL folyamat, BI eszközök) egészen mélyrehatóan is ismerteti. Mégis sikerült megtalálni az egyensúlyt, hogy „olvasmányos” maradjon, és ne vesszen el a részletekben.

A szerző a technikai tudás mellett, egy pizzafutár vállalkozás számára készülőrendszeren keresztül, jól bemutatja az adattárház tervezésének és fejlesztésének folyamatát és a kapcsolódó módszertant is. Az általános dimenziós modellezési megoldások mellett részletesen is kifejt olyan mindenhol fontos témákat, mint az idő modellezése vagy az ügyféladatok kezelése. A könyv melléklete az elméleti megoldások tényleges megvalósítását támogató Oracle eszközöket is bemutatja. Kinek érdemes elolvasnia a könyvet? Mindenkinek, aki adattárházak „környékérevetődik”.

A szakemberek közül hasznos lehet a projektvezetőknek, hogy jobban megértsék, miről beszélnek a fejlesztők; a tervezőknek, hogy tisztábban, következetesebben alkalmazzák a leírt technikákat; a felhasználóknak, hogy lássák mit és milyen eszközökkel lehet megvalósítani. Ugyanakkor hasznos az olyan érdeklődők számára is, akik most ismerkednek az adattárházakkal vagy valamelyik részterülettel.


Bánné Varga Gabriella: Az adattárház-készítés technológiája című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek