Pléh Csaba

A tanulás és gondolkodás keretei

A népi pszichológiától a gépi pszichológiáig

Vajon több barátunk lesz a WEB világában? Milyen lépésekkel reagálhatunk nem tudatosan az érzelmileg fontos eseményekre? Egységes vagy sokarcú a gondolkodásunk? Tényleg az állatoktól elválasztó biológiai rendszer az emberi nyelv? Hogyan befolyásolja az európai regényirodalom az önképünket?

Pléh Csaba tanulmánygyűjteménye tág, mégis köznapjainkat érintő kérdésekből indul ki. A könyv összefoglaló eszménye az a hit, hogy észjárásunkat mindent átfogó keretek irányítják, melyek a sokmillió éves evolúció és a néhány tízezer éves kultúra termékei.

A kötet egyik vezető témája kultúra, pedagógia és pszichológia viszonya. A szerző e tekintetben az oksági és a tisztán értelmező felfogások ötvözetét képviseli, ahol ismeretszerzésre egyaránt jogosult a természetelvű és a bölcsész attitűd. A szépirodalom ugyanúgy fontos forrása az emberismeretnek, ahogyan a laboratóriumi kutatás. Életünk és cselekedeteink naiv pszichológiája alapján mindenkit hozzánk hasonló vélekedések és vágyak irányítanak – úgy járkálunk a világban, akár a kis manók, akiknek emeletes buborékok nőnek ki a fejéből. A modern szaktudomány és a nevelési tevékenység ezt a „népi pszichológiát” rendszerezi tovább.

Pléh Csaba (1945) pszichológus-nyelvész, az MTA és az Academia Europeae (London) tagja. Tucatnyi könyv szerzője a kognitív tudomány, a pszicholingvisztika és a pszichológiatörténet témakörében. Népszerű kötetei a Typotex Kiadónál: A pszichológiai örök témái és A megismeréstudomány alapjai.


Pléh Csaba: A tanulás és gondolkodás keretei című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek