Ferenczi Miklós

A matematika alapjairól

Halmaznak tekinthető-e egy adott összesség? Mit értünk a matematika kettős felépítésén? Valóban léteznek-e végtelenül kicsiny mennyiségek? Miért nagy találmány a formális nyelv? Milyen értelemben fordítható meg minden következtetés? Miért izgalmas fogalom a reláció? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kapunk választ a könyvben. Emellett megtanulhatunk a fentiekhez hasonló matematikai kérdéseket feltenni. Hiszen a jó kérdések felvetése hasonlóan fontos, mint a megválaszolásuk.

A könyvet mindenkinek ajánljuk, aki biztos alapokat kíván elsajátítani az egyetemi matematikatanulmányaihoz. Minél jobban szeretnénk aktivizálni az olvasót. A kötet felépítése lehetővé tesz egy feladatcentrikus feldolgozást is, mivel sok megoldott példát, feladatot és egy kisebb példatárat is tartalmaz. A műben hangsúlyos szerepet kap a halmazelmélet és matematikai logika témaköre, amellyel a megismerkedés nélkülözhetetlen a könyv témájának szempontjából.

Ferenczi Miklós az MTA doktora, professor emeritus a Budapest Műszaki Egyetem Algebra Tanszékén. Számos sikeres könyv szerzője.

 


Ferenczi Miklós: A matematika alapjairól című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek