H. S. M. Coxeter

A geometriák alapjai

Fordította: Sztrókay Kálmán

A szerző a jelenkori kiemelkedő geométerek egyike, akinek alkotó tudományos munkája és széles áttekintőképessége mesteri didak­tikai érzékkel párosul. Ezzel magyarázható az első kiadás nagy sikere.
A mű 22 témakörrel foglalkozik, amelyek kapcsán a geometriai alapfogalmaktól eljut a mai geometriai kutatások nem egy nyitott problémájáig. Aki azonban alapfokú bevezetőt keresne — segédkönyvként a geometria iskolai tananyagába — az ne ezt a művet válassza! A szerző feltételezi, hogy az olvasónak már vannak bizonyos alapismeretei és otthonosan képes mozogni a geometriában, de a mate­matika egyéb területein is — legalább annyira, amennyire ez egy középiskolai jó matema­tikus-tanulótól elvárható. Aki ezzel a kép­zettséggel rendelkezik, az előtt viszont sok régi, ismert tény új oldalról megközelítve, más összefüggésekben fog feltárulni, másrészt számos új, érdekes ténnyel és problémával fog megismerkedni.
A matematika iránt érdeklődő olvasók — a ma­tematikában nem teljesen „analfabéta" laikus­tól a matematikusig — a tudományos ismeret­terjesztés magas szintű, érdekfeszítő remeke­ként élvezhetik, amely rendkívül érdekes tartalmát lebilincselően szellemes, magával ragadó formában közli.

 


H. S. M. Coxeter: A geometriák alapjai című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek