Author's photos

Somlyódi László

Somlyódy László a Budapesti Műszaki Egyetem professor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Jelentős eredményeket ért el szennyvizek elkeveredésének kutatásában vízfolyásokban, a transzportfolyamatok és összetett környezeti rendszerek modellezésében, a vízminőség-szabályozás területén, az eutrofizálódás vizsgálatában, döntéstámogató rendszerek kifejlesztésében, a költséghatékony szennyvíztisztítás területén. 
Foglalkozott a Balatonnal, a Dunával, a Tiszával, a Sajóval, a Rábával és más felszíni vizekkel itthon és a közép-európai országokban, továbbá Kanadában, Brazíliában, Szingapúrban és Kínában. Nemzetközi tudományos karrierje során volt az International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) vízzel, illetve környezettel foglalkozó programjának vezetője, az International Water Association (IWA) és az European Environmental Agency Scientific Committee elnöke. Munkáit külföldön mintegy 1500 alkalommal idézték. Jelenleg is több magas szintű nemzetközi tanácsadó testület tagja.
Itthon is számos szakmai közéleti tisztséget töltött be: volt az MTA Műszaki Tudományok Osztálya elnöke, a MAB alelnöke, az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja, a Tudomány és Technológiapolitikai Tanácsadó Testület elnöke.
Közel 50 könyvet, illetve -fejezetet, több mint 100 tudományos cikket, 300 tudományos előadást jegyez. Elismerései közül a Gábor Dénes-, a Széchenyi-, a József Nádor-, a Hazám- és a Környezetvédelmi felsőoktatásért díjat emeljük ki. 2015-ben megkapta az European Water Association (EWA) nagydíját (Dunbar Medal). Szenvedélye okán egy írásban a „Balatonember” címkét akasztották rá, ami ellen nem tiltakozik.

A szerző könyvei

Ajánlott kötetek