Author's photos

Steven Pinker

Steven Arthur Pinker Montréalban, Kanadában született. Kognitív pszichológus, 2003 óta a Harvard Egyetem pszichológia professzora. Neve legtöbbször az evolúciós pszichológia és az elme komputációs elmélete kapcsán merül fel. Fő kutatási területe a pszicholingvisztika és a tudat. Több tudományos-ismeretterjesztő írás szerzője.

Montréal angolul beszélő vallásos zsidó közösségébe született, de utóbb ateistának vallja magát. Apja ügyvéd volt, anyja életvezetési tanácsadó, majd középiskolai igazgatóhelyettes. Egy fiú- és egy lánytestvére van. Kétszer elvált, gyereke nincs. Jelenlegi felesége Rebecca Goldstein író, filozófus, ortodox zsidó család gyermeke.

Kezdetben a vizuális feldolgozási folyamatokkal foglalkozott, mint a formák észlelése, arcfelismerés, tárgyak felismerése és a figyelem irányítása a látómezőben. Az egyetemei évek második felében kezdte érdekelni a pszicholingvisztika, különösen a gyerekek nyelvi fejlődése: hogyan sajátítják el a gyerekek anyanyelvük nyelvtanát, szabályos – szabálytalan igeragozás tanulása. E témában jelenleg is folytat ikerkutatásokat a Harvardon. Emellett még vizsgálatokat folytat a nyelv idegi struktúráival, metaforák használatával és az indirekt beszéddel kapcsolatban is.

A szerző könyvei

Ajánlott kötetek