Thomas Homer-Dixon

Környezet, szűkösség, erőszak

Földünk népessége az előrejelzések szerint 2025-re megközelítően eléri a 8 milliárd főt, a megújuló természeti erőforrások (termőföld, édesvízkészletek, erdők…) elhasználása pedig egyre fokozódik. Szembe kell néznünk azzal, hogy a javakban való szűkösség számos társadalmi konfliktus, fegyveres erőszak forrásává válik, illetve a társadalmon belüli különbségek felerősödéséhez vezet. A világban zajló fegyveres konfliktusok jelentős része a környezet degradációjára, a természeti javakban való szűkösség hiányára vezethető vissza.
Nemcsak a harmadik világ országait fenyegeti azonban ez a veszély, ahol a lakosság nagy részének napi jóléte a megújuló erőforrások meglététől függ. Számos fejlett régió, mint például Kalifornia, Spanyolország és többek közt hazánk is küzd az ivóvízkészletek kimerülésének rémével.
A téma a 21. században talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen a fokozódó világszegénység és a terjedő erőszak a globalizáció korának egyik legfontosabb kérdése.


Thomas Homer-Dixon: Környezet, szűkösség, erőszak című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek