Bártfai Pál

Az n-dimenziós tér lineáris geometriája

A lineáris algebra címen oktatott tárgy egy tudományágnak csak egy „egydimenziós vetülete”, ami főleg a gazdasági élet képleteihez és az operációkutatás módszereihez szükséges algebrai eszközöket foglalja magában. A tárgyon belül maradva csupán árnyékokat üldözünk, a valódi folyamatokat nem látjuk. A valódi jelenségek az n-dimenziós térben játszódnak le: az algebrának geometriai háttere van. Nem lehet a tárgyat úgy oktatni, hogy a háttérről megfeledkezünk. Kinek ajánlható a könyv elolvasása vagy a tanulmányozása? Mindenkinek, akinek lineáris algebrai tanulmányai, vagy oktató munkája során miért kérdések merülnek fel.
Mivel az oktatói tevékenység során, ha az oktatóban nem fogalmazódna meg ilyen kérdés, akkor a hallgatók teszik fel, ezért, aki lineáris algebrát oktat, e rövid könyvnek kötelező olvasmányává kell válnia, akkor is, ha ismeri a benne foglaltakat, és még inkább, ha nem.


Bártfai Pál: Az n-dimenziós tér lineáris geometriája című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek