Emberarcú tudomány

Áltudományok és összeesküvés-elméletek szorításában

Jelenkorunk jellemző válságtünete, hogy egyre gyarapodó tömegek fordulnak el a tudomány útmutatásaitól, kérdőjelezik meg hitelességét, sőt tekintenek ellenséges gyanakvással mindarra, ami a számukra véleménydiktatúrának vagy egyenesen a megtévesztésükre szőtt összeesküvésnek tűnik. Talán még soha nem volt ilyen színes és átfogó az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok palettája, soha nem volt ekkora a gyakran bizonyíthatóan ártalmas eszmék támogatottsága. A kötet szerzői – Babai Dániel, Bárdos Dániel, Bóna Enikő, Egres Dorottya, Falyuna Nóra, Krekó Péter, Kutrovátz Gábor, Láng Benedek, Pócs Éva, Simon Evelin, Szolnoky Levente, Tanács János, Tuboly Ádám Tamás, Zeiss Anna és Zemplén Gábor, maguk is a tudomány különféle területein működő szakemberek – különböző perspektívákból, számos aktuális példa és kapcsolódó témakör tárgyalásán keresztül vizsgálják ezt az összetett kérdést. Tanulmányaikat az a meggyőződés fogja össze, hogy a tudomány elválaszthatatlan kísérőjelenségeként felfogott áltudomány elemzése kulcsot adhat a tudomány valódi működésmódjának és emberi tényezőinek felmutatásához.

Olvashatunk az oltásellenes mozgalmakról, a valódi és az ál-kódfejtések elkülönítéséről, az ősmagyar világfával kapcsolatos kutatói tévképzetekről, vagy éppen a dezinformációs hadviselésről – hogy csak néhányat emeljünk ki az izgalmas témák közül. 

A kötethez a világhírű brit tudományszociológus, Harry Collins írt előszót.


Bárdos Dániel (szerk.) - Tuboly Ádám Tamás (szerk.): Emberarcú tudomány című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek