Thomas Cathcart - Daniel Klein

Platón és a kacsacsőrű emlős bemegy a bárba...

Filozófia a viccek tükrében

„A humor és a filozófia közös szellemi tőről fakad... Mind a bölcselet, mind a vicc azt akarja elérni, hogy összezavarodjunk a dolgok állását illetően, hogy a feje tetejére álljon a világ, ám egyszersmind ássunk le a dolgok mélyére, és derítsük ki, mi a tényleges helyzet.”

A szerzők eredetileg egyetemi barátokként jutottak erre a felismerésre, melyből könyvük alapötlete született. Thomas Cathcart és Daniel Klein rendhagyó filozófiai kalauzukat azoknak szánják, akik csak azért nem vettek idáig bölcseleti műveket a kezükbe, mert túl elvontnak vélték a témát. Több mint másfél száz fergeteges és sokszor tiszteletlen viccen – ahogy ők nevezik, „filogegen” – keresztül világítják meg a metafizika, a logika vagy éppen az egzisztencializmus alapvető problémáit. Többek között megtudhatjuk, mi az összefüggés az élet értelme és egy teásbögre között, de kapunk tippet a Russell-paradoxon partikellékként való hasznosítására, és bombabiztos szakító szöveget is arra az esetre, ha történetesen cambridge-i nyelvfilozófusok lennénk.


Thomas Cathcart - Daniel Klein: Platón és a kacsacsőrű emlős bemegy a bárba... című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: azw3, epub, pdf.

Ajánlott könyvek