A kémia nem egyszerű tudomány – de lehet róla érdekesen írni. Braun Tibor vegyészprofesszor új kötetéből a kémia legkorszerűbb területeit ismerhetjük meg, és nemcsak olyan elméleti kérdésekről tudunk meg részleteket, mint a „hangolható” ionos folyadékok vagy a fullerénkutatás paradoxonjai, de a kémia technológiai felhasználásának új lehetőségeibe is bepillantást nyerünk. Talán már a közeli jövőben űrlifttel hagyhatjuk el a Földet, szobahőmérsékleten működő szupravezetőket alkalmazhatunk, vagy a szintetikus biológia segítségével átprogramozhatjuk az élőlényeket. A Rossini-burger megszületése mellett arról is értesülünk, hogy a kémia manapság már sejttenyésztett szintetikus húst és molekulánként felépített mesterséges bort is képes előállítani – ha nem is olyan ínycsiklandót, mint a hagyományos. És talán meglepő, de a kémikusok is játszanak. Persze, kissé másként… Ha teniszeznek, elemzik a játékszer bonyolult vegyi összetevőit, a LEGO-kockákat pedig kissé átalakítják, hogy újfajta kísérletekhez használhassák őket. Végezetül a tudománymetriáról is szó esik, és a szerző az alapkutatások napjainkban jellemző visszaszorítása miatti aggodalmait sem hallgatja el.