Geszti Tamás

Kvantummechanika - Harmadik, javított kiadás

A 20. század első negyedében kialakult kvantummechanika az utóbbi évtizedekben mind elméleti, mind kísérleti oldalát tekintve jelentősen megújult. Ennek a fejlődésnek a bemutatása tankönyvek szintjén világszerte épp csak megkezdődött. Geszti Tamás könyve a nem-fizikus olvasó számára is követhető bevezetőáttekintéssel kezdődik. Ezt követi a fizikushallgatók kvantummechanika kurzusára szánt részletes feldolgozás, majd a további fontos részletkérdéseket bemutató függelékek. Aki végigolvassa, korszerű áttekintést kap az új évezredben aktívan kutatott témák elméleti és kísérleti vonatkozásaiból.

A harmadik kiadásban, amelyet az olvasó a kezében tart, néhány új téma is megjelent: azok a gondolatok, amelyek Schrödinger elhíresült macskájától elvezettek a közelmúlt Nobel-díjas laboratóriumi kísérleteihez, a két foton-kísérletek, bevezetés a második kvantálástechnikájába, és egy hosszabb áttekintés arról, hogyan keressük a kvantummechanika lábnyomát az emberkéz gyártotta nanomechanikai eszközök mozgásában.

Geszti Tamás a fizikai tudományok doktora, az ELTE Fizikai Intézetének emeritus professzora. Tudományos kutatói tevékenysége a kvantummechanikához kötődik. Oktatóként a fizika számos más területéről is tartott egyetemi előadásokat.


Geszti Tamás: Kvantummechanika - Harmadik, javított kiadás című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek