Grüll Tibor

Az utolsó birodalom

· Járhattak-e római hajósok Amerikában? · Kik voltak az antik Róma legnépszerűbb sztárjai? · Mi köze az Egyesült Államoknak az ókori Róma alkotmányos rendszeréhez? · Mi volt a zsidók és görögök véleménye római uraikról? · Ki ültette az első cseresznyefát Európában? · Beszélhetünk-e vallásszabadságról az ókori Rómában?
· Valóban rokonok voltak-e a spártaiak, a zsidók és a rómaiak? · Mekkora hadsereggel hódították meg a fél világot a rómaiak? · Demokrácia volt-e a római köztársaság? · Hogyan használta ki a tömegmédiát a római hatalmi gépezet? · Felkereste-e kínai küldöttség a római császárt? · Volt-e technikai forradalom az antik Rómában? · Kapitalizmus és szabad piacgazdaság volt-e az ókori Róma? · Hány rabszolga biztosította a termelést az antik Rómában?

És még sok ehhez hasonló, modern korunkat izgató kérdésre kaphat választ az olvasó Grüll Tibor történész könyvéből, melynek húsz fejezetében a szerző a Római Birodalom működésének alapelveit és „természetrajzát” dolgozza fel a legújabb történeti és régészeti kutatások eredményeinek felhasználásával.

Grüll Tibor – ókortörténész, klasszika-filológus. A Pécsi Tudományegyetem docense, a Szent Pál Akadémia tanszékvezető főiskolai tanára. Fő kutatási területe az ókori Római Birodalom, a hellenisztikus és római kori zsidóság a és korai kereszténység története. Az elmúlt évtizedben több alkalommal kutatott Izraelben, ennek eredményeit hazai és nemzetközi konferenciákon tette közzé, rangos magyar és idegen nyelvű szakfolyóiratokban publikálta.


Grüll Tibor: Az utolsó birodalom című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek